2012. november 27., kedd

Torony építés, anyagok beszerzése...

Sok boltot kerestem fel mire találtam megfelelő alapanyagokat:

Légpumpa
Az egész lelke az akváriumi légpumpa, bármelyik akvarisztikai szaküzletben megvásárolható, illetve tele van az internet ilyen jellegű webshopokkal is. Érdemes egy 2 vagy 4 kivezetésű nagyobb teljesítményű pumpát. 6-7 ezer forintért már beszerezhető, érdemes befektetni rá, ne a leggyengébbet vegyük meg.

Időzítő (konnektor)
Bármelyik villamossági, média üzletben vagy hipermarketben lehet kapni, a gagyi kínaitól kezdve a kevésbé gagyi kínai eszközökön keresztül. Vagy mechanikusat nézzünk amit be lehet állítani, hogy óránként 15 percet legyen bekapcsolva, ha digitálisat veszünk akkor arra figyeljünk, hogy legalább 20 programos legyen.

Tartó edényzet
A legolcsóbb megoldás az ásványvizes vagy üdítős flakon, ez majdnem mindenkinek van otthon akár éppen a szemetes mellett. Aki profibb megoldást akar, az IKEA-ban vagy egyéb háztartási vagy kertészeti eszközöket árusító boltokban lehet kapni olcsó műanyag virág"cserepeket" aminek az alját kifúrjuk, és egy műanyagcső darabot belerögzítünk, majd a cső végét az alatta lévő edényhez igazítjuk. Arra oda kell figyelni, hogy a növény tövére folyjon a víz, és ne a levelére.

Csövezés
Műanyag csöveket lehet szerezni innen-onnan. Három autós/motoros boltot kerestem fel benzincsövet keresve, de sehol nem volt mennyiségben annyi, ami elég lenne. 3 mm belsőátmérőjű csöveket bármely akvarisztikai boltban be lehet szerezni, de ez csak a levegő továbbítására elég. A vízcső legalább 6 mm átmérőjű legyen, ennél a technológiánál ennek van a legjobb hatásfoka.
Végül egy kis segítséggel rájöttem, hogy az OBI-ban lehet kapni méterre mindenféle műanyag csövet, valószínűleg érdemes ott körülnézni, minden beszerezhető ami kell.

Torony
Maga a torony lóghat egy az ablak fölé rögzített rúdról is, illetve készíthetünk neki álló talpat. Mindenkinek a lehetőségeihez mérten el kell döntenie, hogyan oldja meg. OBI-ban ehhez is van minden.

Tápoldatok
Sajnos itthon nem árulnak hidropóniás tápoldatok, a föld ültetőközegű növénytermesztéshez árult oldatok, nem igazán alkalmasak, sok összetevő hiányzik belőlük. Érdemes kikeverni, vagy ha valakinek van rá pénze ebay-en is körülnézhet, ott előre elkészített profi oldatok kaphatóak, persze borsos áron.

Rögzítő elemek, fúrók, szigetelő szalag stb
Könnyen beszerezhetőek, nem kívánom részletezni.

Kiegészítő fény
Ebay-en, DealExtreme-en, webshopokban érdemes körülnézni. Vagy megvesszük a lehető legnagyobb teljesítményű ibolyaszín ledszalagot, vagy vannak kifejezetten kék-piros ledes R27 foglalató lámpák.
Ki kell találni ki mennyit költene rá.

6 megjegyzés:

  1. Szia,
    örülök hogy folytatod a blogot.
    Konkrét típusokat tudsz ajánlani légpumpához?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nekem konkrétan egy Tetratec APS 300 típusú van. Ezt az egyet próbáltam még csak, 3-4 toronyhoz elegendő.

    VálaszTörlés
  3. Van már recepted egyszerű tápoldathoz?
    Itt van valami kávés-gilisztás leírás, csak sajnos nem nagyon megy az angol :( :
    http://our.windowfarms.org/2010/05/21/free-nutrient-solution/

    VálaszTörlés
  4. Elsőkörben a boltban kaphatóak közül javaslom a Garri Bio tápoldat zöldségekhez és palántákhoz.
    Későbbiekben a hasznos linkek bejegyzésben a HydroBuddy nevű programban vannak jó receptek. De azokat nem egyszerű megcsinálni, egy csomó mindent kell hozzá megvenni.

    VálaszTörlés
  5. Először én is bolti tápoldatra gondoltam, de amit ajánlasz itt nem kapni, postával 2100ft postával meg azért drága. Majd keresek hasonlót.
    Utána mindenképpen valami egyszerű házi készítésűt szeretnék.
    Tápoldatkészítés keresés közben ilyent is találtam: wormponics/vermiponics
    De részletes leírást róla még nem.

    VálaszTörlés